(articol publicat de Monica Mitrea)
A. Recorduri stabilite cu ocazie Cupei Mondiale de Fotbal Qatar 2022
1. Singura tara musulmana care a gazduit vreodata Cupa Mondiala
Este un fapt binecunoscut ca Qatar este singura tara musulmana din istoria cupelor mondiale de fotbal care gazduieste acest mega eveniment. Ei au castigat drepturile de gazduire pentru Cupa Mondiala de anul acesta in timpul licitatiei din 2010.
2. A doua tara asiatica care gazduieste evenimentul
Fotbalul este un sport dominat in principal de tarile europene si sud-americane, inclusiv Brazilia, Anglia, Franta, Germania, Italia si altele. Cele mai multe dintre Cupele Mondiale FIFA sunt gazduite de tari europene si sud-americane. Anul acesta, Qatar a devenit nu numai prima tara musulmana care a gazduit vreodata acest eveniment, dar a devenit si a doua tara asiatica care gazduieste acest mega eveniment. Prima tara asiatica care a gazduit vreodata Cupa Mondiala FIFA a fost Japonia, care a gazduit evenimentul in 2002.
3. Singura tara gazda care nu a mai jucat niciodata in editiile anterioare
Fiecare natiune gazda a mai jucat/calificat pentru turul principal cel putin o data, dar Qatar a incercat sa se califice pentru Cupa Mondiala FIFA din 1963, dar nu a reusit niciodata acest lucru. Dupa ce si-au asigurat drepturile de gazduire pentru Cupa Mondiala din acest an, s-au calificat automat pentru evenimentul principal si, in acest proces, au devenit singura tara gazda care nu a mai jucat vreodata la Cupa Mondiala.
4. Cea mai mica natiune care a gazduit Cupa Mondiala
Qatar este cea mai mica natiune din istorie care a gazduit Cupa Mondiala FIFA, atat din punct de vedere geografic, cat si din punct de vedere al populatiei (zona de 11.000 KM2 cu o populatie de 2,6 milioane). Detinatorul recordului anterior a fost Uruguay, care a gazduit evenimentul in 1930.
5. Tara gazda cu cel mai mic numar de stadioane
Conform programului, Qatar gazduieste toate cele 64 de meciuri ale Cupei Mondiale pe 8 stadioane, ceea ce face ca aceasta tara a fie „Tara care gazduieste Cupa Mondiala cu cel mai mic numar de stadioane”.
6. Cea mai compacta Cupa Mondiala din istorie
Cele 8 stadioane care gazduiesc toate cele 64 de meciuri ale Cupei Mondiale din Qatar se afla pe o raza de 60 km, ceea ce o face cea mai compacta cupa mondiala de pana acum.
7. Cea mai scurta Cupa Mondiala vreodata (28 de zile)
La Cupa Mondiala din Qatar 2022, toate cele 64 de meciuri mondiale se vor juca intr-o perioada de timp de 28 de zile, devenind cea mai scurta cupa mondiala din istoria Cupelor Mondiale FIFA.
8. Prima Cupa Mondiala care a avut loc vreodata in timpul iernii
In mod traditional, FIFA are un slot alocat dedicat pentru Cupele Mondiale din mai pana in iulie si in aceasta perioada s-au jucat majoritatea editiilor anterioare ale Cupelor Mondiale FIFA. Dar anul acesta, Cupa Mondiala FIFA din Qatar este programata pentru noiembrie si decembrie. Motivul principal este ca cea mai mare parte a suprafetei de uscat a Qatarului este compusa din deserturi, iar temperaturile variaza intre 40 si 50 de grade in perioada mai-iulie. Asadar, pentru a face conditiile de joc mai potrivite pentru jucatori, FIFA a reprogramat Cupa Mondiala din 2022 in noiembrie si decembrie.
9. Record numarul de vizitatori
S-a estimat ca Qatar-ul a fost vizitat de un numar de peste 1,5 milioane de iubitori de fotbal din intreaga lume pentru a participa la menciurile Cupei Mondiale FIFA 2022, devenind cel mai mare numar de spectatori care viziteaza o natiune gazda din istoria acestui mega eveniment.
10. Cea mai scumpa Cupa Mondiala pentru gazde
Cupa Mondiala FIFA 2022 a fost cea mai scumpa cupa mondiala vreodata pentru o tara gazda, deoarece, conform afirmatiilor oficialilor din Qatar, s-au cheltuit aproximativ 220 de miliarde de dolari pentru infrastructura necesara desfasurarii cu succes a unui eveniment atat de masiv. Qatar a cheltuit cea mai mare parte din aceasta suma pe drumuri, stadioane si hoteluri pentru a le face potrivite pentru vizitatori.
B. Controversele legate de organizarea Cupei Mondiale de Fotbal 2022 de catre Qatar
1. Oferta Qatarului a fost afectata de acuzatii de coruptie si mita (s-a acoperit pe larg acest subiect in alt articol ce se gaseste pe site-ul www.lex-avocats.ch)
2. Qatarul a fost acuzat ca infrastructura turneului a fost construita pe spatele muncitorilor migranti prost platiti (se refera la articol pe site-ul www.lex-avocats.ch)
3. Qatarul este criticat pentru a fi folosit turneul pentru a-si „spala sportiv” recordul de incalcari ale drepturilor omului
4. Costuri – ceea ce a facut din aceasta cupa sa fie cea mai scumpa cupa mondiale din istorie. Potrivit estimarilor initiale unde s-au vehiculat sume de 200 miliarde de dolari si confom Qatar care a anuntat o valoare de 220 miliarde de dolari, aceste sume reprezinta aproximativ de 60 de ori mai mult decat cele 3,5 miliarde de dolari pe care le-a cheltuit Africa de Sud pentru Cupa Mondiala FIFA 2010. Nicola Ritter, un analist juridic si financiar german, a declarat la un summit al investitorilor desfasurat la München ca 107 miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru stadioane si facilitati plus alte 31 de miliarde de lire sterline pentru infrastructura de transport. Ritter a spus ca 30 de miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru construirea de stadioane cu aer conditionat, cu 48 de miliarde de lire sterline pentru facilitati de antrenament si cazare pentru jucatori si fani. Alte 28 de miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru crearea unui nou oras numit Lusail, care va inconjura stadionul care va gazdui meciurile de deschidere si finale ale turneului
5. Potrivit unui raport publicat in aprilie 2013 de Merrill Lynch, divizia de investitii bancare a Bank of America, organizatorii din Qatar au solicitat FIFA sa aprobe un numar mai mic de stadioane din cauza costurilor in crestere. Bloomberg.com a spus ca Qatar doreste sa reduca numarul de stadioane la 8 sau 9 din cele 12 planificate initial. Un raport publicat in decembrie 2010 il cita pe presedintele FIFA, Sepp Blatter, care afirma ca vecinii Qatarului ar putea gazdui unele meciuri in timpul Cupei Mondiale. Cu toate acestea, in raport nu au fost mentionate tari specifice. Blatter a adaugat ca orice astfel de decizie trebuie luata mai intai de Qatar si apoi aprobata de comitetul executiv al FIFA. Printul Ali bin Al Hussein al Iordaniei a declarat pentru Australian Associated Press ca organizarea de jocuri in Bahrain, Emiratele Arabe Unite si, eventual, in Arabia Saudita, ar ajuta la gazduirea oamenilor din regiune in timpul turneului.
6. Perioada aleasa pentru desfasurarea meciurilor a pus mari probleme tuturor celorlalte evenimeste sportive din lumea fotbalului deoare in mod normal Cupa Mondiala avea loc in mai – iulie si nu in noiembrie – decembrie cand au loc toate cupele de fotbal nationale.
7. Climatul in Qatar este unul foarte cald cu temperaturi de peste 30-35 in timpul iernii, fapt care ar putea duce la multiple potentiale probleme de sanatate pentru forbalisti si suporteri, vara reprezentand un infern de caldura cu temperaturi intre 50-60 grade.
8. Qatar-ul a fost acuzat ca nu avea nici o treaba sa organizeze o Cupa Mondiala de Fotbal in principal datorita : lipsei unei ligi de fotbal, a unui campionat de fotbal, lipsa de participare la orice alta cupa mondiala sau campionat de fotbal international, lipsa unde infrastructuri fotbalistice.
9. A alta problema o reprezinta consumul de alcool la aceste evenimente, deoare sponsorii principali sunt de multe ori companii producatoare de alcool si in special bere. Cu ocazia acestei Cupe Mondiale de Fotbal unul din sponsorii principali a fost Budweiser, brandul american producator de bere care s-a gasit in imposibilitatea de a livra cele 25 milioane de doze de bere pentru World Cup deoarece in ultimele zile guvernul din Qatar a decis sa interzica orice consum de bauturi alcoolice pe stadioane, fapt intamplat pentru prima data in istorie si care a dus la o situatie tragi-comica, Budweiser ajungand sa doneze toate berea tarii echipei castigatoare si care au anuntat ca intentioneaza sa intenteze un proces impotriva FIFA pentru paguba estimala la 75.000.000 dolari.
10. Homofobia si drepturile femeilor – Nu exista drepturi LGBT in Qatar, homosexualitatea si campania pentru drepturile LGBT fiind incriminate. De asemenea si femeile sunt discriminate puternic in Qatar avand mult mai putine drepturi decat barbatii, care pune Qatar-ul intr-un conflict ideologic direct cu tarile participante la Campionatul Mondial de Fotbal. Ca atare, atunci cand Qatar a fost selectat sa gazduiasca Cupa Mondiala FIFA 2022, alegerea de a face acest lucru intr-o natiune restrictiva a fost criticata, mai multe subiecte devenind subiect de controversa. Securitatea suporterilor precum si cantecele de fotbal care promoveaza diversitatea ale anumitor natiuni, au fost puncte de discutie. Principala controversa a venit din decizia FIFA de ultima ora de a aplica pedepse pentru capitanii echipelor europene, care cu cateva luni in urma si-au anuntat intentia de a continua sa poarte banderole de culoarea curcubeului (care a inceput in 2020) in sprijinul anti-discriminarii; desi nu in special pentru a sprijini drepturile LGBT+ si nici pentru a viza lipsa Qatarului, simbolul curcubeu a fost considerat ofensator pentru gazde. In mod obisnuit, incalcarile echipamentelor implica o amenda, pe care echipele au spus ca o vor plati; in ziua primului meci care a implicat una dintre echipele europene, FIFA le-a spus echipelor ca vor primi cel putin un cartonas galben. Oficialii de securitate de pe stadioane au confiscat, de asemenea, articole de imbracaminte curcubeu, steaguri cu curcubeu, indiferent daca sunt legate de mandrie sau nu, si, se pare, i-au intimidat pe fani. Jurnalistul american Grant Wahl a fost retinut pentru scurt timp pentru ca a purtat un tricou cu un curcubeu pe el.
11. Impactul asupra mediului : Fiecare stadion din Qatar necesita 10.000 de litri de apa pe zi in lunile de iarna, cand are loc turneul, pentru a mentine terenul. Cu putin acces la apa dulce in natiune, sursa de apa este apa sarata, care trebuie desalinizata. Procesul dauneaza mediului marin. Instalatiile de desalinizare din Orientul Mijlociu se bazeaza, de asemenea, in mare masura pe utilizarea combustibililor fosili. Pe langa terenurile de pe stadioane, comitetul de organizare a crescut si a intretinut o ferma mare de iarba proaspata potrivita pentru meci in afara Doha, in caz de deteriorare a gazonului. Necesitatea pentru atat de multa desalinizare, precum si petrolul si gazele folosite pentru alimentarea centralelor au fost criticate intens. Unul dintre cele opt stadioane, Stadionul 974, a fost proiectat pentru a putea fi dezasamblat, astfel incat sa poata fi mutat in alta parte, intr-un efort de a contracara efectul negativ al necesitatii de intretinere a stadioanelor neutilizate. Campania mare de PR (relatii publice) care promova acest lucru a fost criticata de activisti, deoarece trecea cu vederea celelalte 7 stadioane care se construiau in acelasi timp in Qatar si care nu au aceeasi topologie si particularitati. Stadionul 974 si angajamentul comitetului de organizare ca turneul va fie neutru din punct de vedere a emisiilor de carbon au fost, de asemenea, criticate ca incercari de spalare verde a Qatarului, natiunea cu cele mai mari emisii de CO2 pe cap de locuitor. Cu atat mai mult cu cat s-a planificat ca neutralitatea carbonului sa fie atinsa prin plantarea de copaci pentru a compensa emisiile generate de turneu, mai degraba decat sa foloseasca energii alternative. Stadionul 974, situat la un port, nu dispune de aer conditionat dar celelalte sapte stadioane au sistemele de climatizare care functioneaza pe combustibili fosili marind si mai mult poluarea. Ca sa nu mai vorbim de poluarea generata de zborurile care vor aduce toti fanii fotbalului din tot restul lumii.
Aceasta Cupa Mondiala de Fotbal 2022 organizata de catre Qatar a reprezentat un eveniment foarte controversat fata de celelalte edititii ale CUpei Mondiale si doar timpul ne va arata cum vor evolua aceste evenimente pe viitor.