CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

aug 31, 2022

Mai multi jucatori de tenis interzisi pe viata sau pentru perioade semnificative de timp pentru incalcarea regulamentului ITIA


(articol publicat de Monica Mitrea)

Agentia Internationala de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat ca jucatorul de tenis argentinian in varsta de 28 ani, Franco Feitt, a primit interdictie pe viata de a practica sau a avea orice legatura profesionala cu tenisul, dupa ce a recunoscut ca a fost implicat in mai multe cazuri de aranjare a meciurilor intre 2014 si 2018.

Cazul sau a fost examinat de ofiterul de audieri anticoruptie Raj Parker, care a hotarat ca, incepand cu 12 aprilie 2021, lui Franco Feitt i se interzice permanent sa joace sau sa participe la orice eveniment de tenis autorizat sau sanctionat de organele de conducere ale tenisului. Acesta a mai primit tot pentru aceste acuzatii o amenda de 25.000 de dolari.

In timpul carierei sale in tenis, Franco Feitt a avut cel mai inalt clasament ATP la simplu de 920 si cel mai inalt clasament la dublu de 437 si in cadrul acestui proces a recunoscut ca a incalcat mai multe clauze ale regulilor Programului anti-coruptie de tenis (https://www.itia.tennis/media/2ebnyerf/tacp-2022.pdf):

1. Cinci incalcari ale sectiunii D.1.b : „Nicio Persoana Acoperita nu trebuie, direct sau indirect, sa manipuleze sau sa incerce sa manipuleze rezultatul sau orice alt aspect al unul eveniment”

2. Trei incalcari ale sectiunii D.1.e : „Nicio Persoana Acoperita nu va solicita sau facilita, in mod direct sau indirect, niciunui jucator sa nu depuna toate eforturile in orice eveniment.”

3. O incalcare a sectiunii D.2.a.i : „In cazul in care orice jucator este abordat de catre orice persoana care ii cere jucatorului (i) sa influenteze rezultatul sau orice alt aspect al orictrui eveniment sau (ii) sa furnizeze informatii privilegiate, va fi obligatia jucatorului de a raporta un astfel de incident catre ITIA cat mai curand posibil, chiar daca nu se ofera nici o bonificatie financiara, vreun alt beneficiu sau contraprestatie.”

In perioada 2020 – 2021, ITIA (ITU) a emis mai multe decizii de interzicere de a juca.

Jucatoarea slovaca de tenis, Barbora Palcatova, a primit o interdictie de trei ani, cu 15 luni cu suspendare, si o amenda de 5.000 dolari, dupa ce jucatoarea a fost gasita vinovata de meciuri trucate. Palcatova se afla la momentului deciziei pe locul 1685 in clasamentul de simplu al Federatiei Internationale de Tenis (ITF), iar la dublu pe locul 1046.

Egipteanul Mostafa Hatem, al carui cel mai bun clasament ATP (Association of Tennis Professionals) a fost 1556, a primit o interdictie de trei ani (cu un an cu suspendare) si a primit o amenda de 3.000 de dolari. Hatem si-a recunoscut vinovatia pentru mai multe infractiuni, inclusiv pentru ca a aranjat sau a incercat sa aranjeze rezultatul sau orice alt aspect al unui eveniment de tenis si nu a raportat la TIU solicitarea de a face acest lucru.

Temur Ismailov, din Uzbekistan, al carui cel mai bun clasament ATP la simplu a fost 397, a recunoscut, de asemenea, ca a fost implicat in trei cazuri de trucare de meciuri in 2014, 2015 si 2019, si a primit o amenda de 12.000 de dolari si o interdictie de sapte ani (din care doi cu suspendare) incepand cu 18 decembrie 2020.

Jucatoarea Dagmara Baskova din Slovacia, s-a confruntat cu cea mai severa dintre sanctiunile emise de TIU pana la acel moment, dupa ce unitatea a descoperit cinci incidente de trucare de meciuri comise in 2017. Baskova, a carei cea mai buna clasare in ierarhia Women's Tennis Association (WTA) a fost 1117 la simplu si 777 la dublu, a fost suspendata pentru o perioada de 12 ani si amendata cu 40.000 de dolari. Cea mai mare parte a amenzii a fost insa suspendata, aceasta ramanand cu obligatia de a plati 1.000 de dolari in termen de 90 de zile.

Agentia Internationala de Integritate in Tenis (ITIA), a emis interdictii pe viata pentru Sofia Dmitrieva si Alija Merdeeva din Rusia pentru trucarea de meciuri. Merdeeva, care a avut cea mai buna clasare la simplu (928) si cea mai buna clasare la dublu (644), a fost implicata in doua incidente de trucare de meciuri, iar Dmitrieva, care a avut cea mai buna clasare a carierei de 1.191 in clasamentul WTA la simplu si 939 la dublu, a fost implicata in sase incidente de trucare de meciuri. De asemenea, s-a stabilit ca Dmitrieva. nu a cooperat la investigatii. ITIA a mentionat ca doua dintre meciurile in cauza au implicat ambele jucatoare ca partenere la dublu. Pronuntandu-se in acest caz, ofiterul de audiere anticoruptie Charles Hollander QC a declarat ca ambele jucatoare au incalcat sectiunea D.1.d din Programul de combatere a coruptiei in tenis (TACP) din 2018, care prevedea ca niciun jucator nu trebuie sa manipuleze direct sau indirect rezultatul unui eveniment.

Agentia Internationala de Integritate a Tenisului (ITIA), care a fost rebranduita la 1 ianuariie 2021, anterior avand titulatura de Unitatea de Integritate pentru Tenis (ITU), este un organism independent infiintat de Organismele Internationale de Guvernare ale Tenisului pentru a promova, incuraja, imbunatati si proteja integritatea tenisului profesionist in intreaga lume.