CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

mai 31, 2022

Ivan Kuliak si gestul sau pro invazia Rusiei in Ucraina


(articol publicat de Monica Mitrea)

In data de 6 martie 2022, in cadrul festivitatilor de premiere pentru proba de paralele in cadrul « Cupei Mondiale la Aparaturi » ce se desfasura in Doha, Qatar, sportivul rus in varsta de 20 ani Ivan Kuliak, castigatorul medaliei de bronz (locul 3) la aceasta proba in cadrul concursului, a afisat pe echipamentul pe care il purta litera « Z », simbolul de sustinere a invaziei Rusiei din Ucraina, in timp ce pe podium se afla castigatorul concursului, atletul ucrainian Illia Kovtun.

Ivan Kuliak impreuna cu sefa delegatiei ruse la eveniment Valentina Rodionenko si antrenorul lui Kuliak, Igor Kalabuskin, au fost acuzati de incalcarea regulamentelor si codurilor de etica ale FIG (Federatiei Internationale de Gimnastica).

In data de 17 mai 2022, gimnastul rus Ivan Kuliak a primit o interdicție de un an de zile din partea Comisiei Disciplinare a Fundatiei de Etica pentru Gimnastica (Gymnastics Ethics Foundation - GEF) pentru incalcarea regulamentelor FIG, pentru ca a purtat litera „Z”, care sprijina invadarea Ucrainei de catre Rusia, in timpul unui eveniment din Qatar, “ FIG Apparatus World Cup” in martie 2022.

„Domnul Kuliak a incalcat statutele FIG, codul de disciplina FIG, codul de etica FIG, codul de conduita FIG si regulamentele tehnice FIG atunci cand a purtat litera „Z” pe echipament”, a spus organismul de conducere intr-un comunicat. „[El] nu are voie sa participe la niciun eveniment sau competitie sanctionat de FIG sau organizat de o federație membru FIG afiliat, timp de un an de la data prezentei decizii.”

De asemenea, Kuliak a fost deposedat de medalia de bronz pe care a castigat-o in cadrul evenimentului de la Doha si va trebui sa returneze premiul in bani de 500 de franci elvețieni (404 GBP). El are 21 de zile pentru a face recurs impotriva deciziei. In plus acesta a fost obligat la plata unei contributii la costurile procedurii in valoare de 2000 CHF.

Fortele rusesti au folosit si continua sa foloseasca litera „Z”, ca simbol de identificare pe vehiculele lor in Ucraina in timpul prezentei invazii, pe care Moscova o numește „operație militara speciala”. Sustinatorii invaziei au folosit si ei semnul in media online.

Ivan Kuliak nu a aratat in niciun moment ca ar regreta fapta sau ca i-ar parea rau si a afirmat ca va sustine intotdeauna pacea.

„Am vazut acest semn folosit de armata noastra si m-am uitat la ce inseamna acest simbol. Inseamna „pentru victorie” si „pentru pace””, a adaugat el. „Nu i-am dorit nimic rau nimanui, doar mi-am aratat poziția.”

Mai mult decat atat, dupa ce a primit reacții negative pentru că a purtat simbolul „Z”, Kuliak si-a invinovatit adversarii ucraineni pentru crearea unei atmosfere „incomode” la competitie si a spus ca va afișa din nou simbolul.

In urma investigatiilor effectuate de catre Comisia de Disciplina a GEF, nu s-a demonstrat nicio incalcare a vreunui regulament de catre antrenorul Igor Kalabushkin si de catre sefa delegatiei ruse Valentina Rodionenko, asa ca acuzatiile impotriva acestora au fost retrase

Tot in urma deciziei, FIG va plati lui Rodionenko si lui Kalabushkin suma de 1000 CHF si de asemeni va plati o contributie la costurile procedurii in valoare de 4000 CHF.

FIG interzisese deja sportivilor ruși și belarusi sa concureze la evenimentele viitoare. „Dacă măsurile de protecție care ii impiedică pe sportivii ruși sa concureze sunt inca in vigoare la 17 mai 2023, moment in care ar expira interdicția impotriva lui Ivan Kuliak, aceasta interdictie va continua sa produca efecte si va expira la șase luni după eliminarea acestei masuri”, a adăugat FIG.

https://www.gymnastics.sport/site/news/displaynews.php?urlNews=3505962