Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(publicat de Monica Mitrea)
Proiectul Super Liga Europeana (SLE) de fotbal initiat de 3 mari cluburi de fotbal europene, Real Madrid, FC Barcelona si Juventus, in 18 aprilie 2021, a fost suspendat in urma multitudinilor de reactii negative din partea lumii fotbalistice, a presei si a fanilor si in special datorita retragerii celorlalte 9 cluburi care au facut parte din acest proiect ( Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Arsenal, AC Milan. Atletico Madrid si FC Internationale Milano).
Presedintele Super Ligii Europene, Florentino Perez, in acleasi timp si Presedintele Real Madrid, a transmis presei ulterior un comunicat prin care anunta intentia fondatorilor ligii de a continua proiectul dar intr-o alta forma care sa tina cont de toate criticile aduse acestui proiect. A mai mentionat faptul ca din punctul de vedere al Super Ligii Europene, fotbalul european trebuie sa se schimbe, doarece sistemul existent nu functioneaza, si ca acest proiect vizeaza sa permita fotbalului sa evolueze si sa genereze in acelasi timp stabilitate si resurse si sa ajute astfel comunitatea fotbalului european sa iasa din criza actuala generata de pandemie. Florentino Perez a mai afirmat ca propunerea Super Ligii Europene nu a incalcat nici o lege si ca este pe deplin aliniata cu legislatia si reglementarile europene si nu intelege de ce toata lumea a reactionat ca si cum fotbalul in sine ar ar fost distrus prin acest proiect.
(We're on stand by - Florentino Perez fumes after ESL's sudden death (footballnus.com))
UEFA a initiat in urma lansarii Super Ligii Europene suspendarea tuturor cluburilor participante, dar ulterior a revenit asupra deciziei in urma parasirii proiectului de catre 9 din cluburi si a pastrat sanctiunea doar impotriva cluburilor fondatoare: Real Madrid, FC Barcelona si Juventus. Ridicarea suspendarii celor 9 cluburi nu a inseamnat insa ca nu exista nici un fel de repercusiuni, cele 9 cluburi vor dona 15 milioane euro pentru ajutarea cluburilor de junori ale echipelor europene de fotbal, si pentru urmatorul sezon acestea vor pierde 5% din totalul sumelor ce urmeaza a fi incasate de la UEFA.
In 25 mai 2021 UEFA a deschis o procedura disciplinara imotriva cluburilor fondatoare ale Super Ligii Europene (Real Madrid, FC Barcelona si Juventus) pentru posibili violari ale regulamentelor si statutelor oficiale ale UEFA.
In data de 01 iulie 2021 Curtea Comerciala nr. 17 din Madrid a emis o decizie imptriva UEFA, ca urmare a procedurii juridice declansate de European Super League Company SL, societatea comerciala din spatele Super Ligii Europene, prin care impune UEFA SI FIFA sa anuleze toate actiunile disciplinare luate impotriva cluburilor care s-au afiliat la SLE precum si interdictia de a excluderii acestor cluburi din competiile europene. Decizia a statuat ca UEFA nu poate sa forteze aceste cluburi sa dizolve SLE si a blocat in final impunerea de catre UEFA a unor amenzi ce ar fi totalizat 100 milioane de euro, conform Reuters. Aceeasi decizie se aplica si Premiere League din Anglia si Federatiei Nationala de Fotbal a Italiei.
Ulterior deciziei tribunalului spaniol, autoritatile elvetiene au comunicat UEFA aceasta decizie confirmand faptul ca nu pot lua decizii impotriva cluburilor inainte de a exista o decizie a CJEU, (Curtii de Justitie a Uniunii Europene) unde a ajuns dosarul dupa decizia din Madrid. Printre cerintele SLE in cadrul acestui dosar ar fi daca UEFA poate continua cu rolul sau de regulator atat timp cat profita de pe urma organizarii competiilor europene ca si Champions League.
Corpul Independent de Control al UEFA a emis o decizie prin care suspenda punerea in practica a actiunilor disciplinare luate impotriva lui FC Juventus, Real Madrid si FC Barcelona pentru o potentiala incalcare a cadrului legal UEFA.
In data de 06 septembrie 2021 UEFA Appeals Body a decis sa suspendeze procedurile disciplinare impotriva celor 3 cluburi, iar in data de 27 septembrie 2021 a anulat aceste proceduri complet ca si cum acestea nu ar fi fost niciodata initiate.
UEFA considera ca astfel a respectat statuturile si reguamentele sale interne, precum si legislatia europeana si elvetiana, si implicit decizia tribunalului din Madrid dar si notificarile autoritatilor elvetiele insa in acelasi timp nu renunta la dreptul de a reactiona la actiunile cluburilor fondatoare ale Super Ligii Europe, deschizand in acest sens o investigatie independenta care vizeaza conducerea si deciziile celor 3 cluburi mentionate.
In momentul in care a fost lansat proiectul Super Ligii Europene, a fost anuntat si un buget de 4 miliarde de euro, fiind sprijinit de o banca Americana foarte cunoscuta, si anume JP Morgan. Cele 12 cluburi initiale se pare ca ar fi urmat sa primeasca un bonus de bun venit de cel putin 200 milioane euro, ulterior primind un avans in valoare de 264 milioane euro, avans care ar fi trebuit returnat daca echipa parasea liga in orice moment. Contractele erau intentionate sa aiba o valabilitate de 23 ani. Financial Times a relatat ca banca finantatoare ar fi aplicat o dobanda de 2-3% la valoarea debitului. Cluburile ar fi urmat sa primeasca de asemnea si pachete suplimentare de ajutor pentru infrastructura si pentru a compensa pierderile provocate de pandemie. JP Morgan este una din cele mai mari banci americane daca nu cea mai mare cu active care depasesc 3 trilioane de dolari.
Ulterior fiasco-ului, JP Morgan a cerut public scuze (ceea ce s-a intamplat foarte rar) pentru implicarea in SLE, in principal afirmand ca nu a reusit sa anticipeze reactiile publice la acest proiect si ca in final este doar banca care acorda un imprumut unui client si nicidecum o entitate care ar decide care este viitorul fotbablului sau modul optim in care acesta poate functiona.
In data de 28 septembrie 2021, UEFA a cerut ca judecatorul spaniol care a prezidat cazul Super Ligii Europene sa se recuzeze si a facut apel la decizia acestuia pe langa curtea spaniola superioara pe motivul existentei unor neregularitati semnificative in cadrul procesului.
In prezent, toata lumea asteapta decizia CJEU si de asemeni si rezultatul apelului UEFA.