CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

oct 29, 2020

Adrian Mititelu, patronul echipei SC Fotbal Club Universitatea Craiova 1948 a fost condamnat definitiv in 05.11.2020 la 3 ani cu executare pentru evaziune fiscala


(publicat de Monica Mitrea)

La data de 31 ianuarie 2011 Ministerul Finantelor Publice prin ANAF (Agentia Nationata de Administrare Fiscala) a intocmit proces verbal de sechestru pentru bunurile mobile ale SC Fotbal Club U Craiova SA in vederea recuperarii creantelor in quantum de 9.906.095 lei, prin care au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 jucatori care aveau contracte cu clubul.

In data de 20 iulie 2011, membrii Comitetului Executiv (CEx) al FRF (Federatia Romana de Fotbal) au votat excluderea temporara a clubului de fotbal Universitatea Craiova din Campionat datorita faptului ca clubul a refuzat sa retraga disputa juridica cu fostul antrenor Victor Piturca din Tribunalul Civil. Regulamentul FRF prin art. 18 pct. 1 litera I si pct. 3 (https://www.frf.ro/wp-content/uploads/2018/07/Statutul-FRF_181116-1.pdf) stipuleaza ca toate disputele se vor solutiona de catre Federatia de Fotbal si daca acest lucru nu este posibil singura instanta superioara este Tribunal Sportiv (TAS) de la Lausanne iar printre sanctiuni se regaseste si excluderea. Pe 14 mai 2012 Comitetul Executiv al FRF a validat decizia de excludere, prin aceasta decizie clubul fiind dezafiliat si astfel toti jucatorii sai devenind agenti liberi de contract si ulterior au semnat contracte cu alte cluburi.

In iunie 2013, Mircea Sandu (presedintele FRF (Federatia Romana de Fotbal) la acel moment), Dumitru Dragomir (presedintele LPF (Liga Profesionista de Fotbal) in acea perioada) si alti 8 membri ai CEx care au semnat decizia de excludere, au fost trimisi in judecata de catre DNA (Directia Nationala Anticoruptie), in dosarul privind dezafilierea clubului FC U Craiova sub acuzatiile de abuz in serviciu, exercitare de influenta si sustragere de bunuri sub sechestru. Dupa 3 ani, in 13 iunie 2016 Tribunalul Bucuresti a decis ca Mircea Sandu si Dumitru Dragomir sa fie condamnati la 3 ani cu suspendare, DNA facand recurs si la fel si cei 2 condamnati.

Conform sentintei acestia au fost obligati la plata unei amenzi de 80.000 lei si la 3 luni de munca in folosul comunitatii iar atat LFP cat si FRF trebuiau sa plateasca amenzi penale in valoare de 370.000 lei fiecare. Ceilalti 9 membri ai CEx au fost absolviti de orice vina, instanta considerand ca au incalcat statutul FRF dar nu si legea. Instanta a decis ca Adrian Mititelu sa primeasca suma de 1.084.592.000 lei (240.000.000 euro), suma care ar fi trebuit sa fi fost platita de Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, LPF si FRF. Procurorii cerusera cate 14 ani cu executare pentru cei 2, adica maximul de 10 ani si o treime in plus spor pentru circumstante agravante.

Curtea de apel Bucuresti confirma si mentine decizia Trinalului Bucuresti si in plus dispune anularea deciziei FRF din 2011, in ceea ce priveste excluderea provizorie a SC Fotbal Club C U Craiova SA. De asemenea, mai dispune suspendarea, pana la solutionarea definitiva, a efectelor acestei decizii. Decizia poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile, a anuntat, judecatoarea Diana Bulancea.

In 10 aprilie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat o decizie in favoarea Federatiei Romane de Fotbal, care a ramas definitiva si irevocabila, in litigiul privind dezafilierea SC Fotbal Club U Craiova SA, admitand astfel contestatia FRF, LPF, a lui Mircea Sandu si a lui Dumitru Dragomir impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, si punand astfel punct incercarilor de mai bine de 3 ani ale lui Adrian Mititelu de a recupera echipa si de a primi sumele uriase cerute ca despagubiri. Decizia ICCJ a confirmat ca FRF a actionat in concordanta cu regulamentele si statutul sau cand a luat decizia de a o exclude pe SC Fotbal Club U Craiova SA.

In urma excluderii din 2011, a aparut o noua echipa cu numele de CS U Craiova , care a intrat direct in liga secunda si in prezent evolueaza in Liga 1.

In 2016, Adrian Mititelu, patronul echipei FC Universitatea Craiova 1948 (fosta SC Fotbal Club U Craiova SA), a fost trimis in judecata dupa ce procurorii DNA din Craiova l-au acuzat de infractiunea de evaziune fiscala, ulterior incercarii transferului jucatorului Mihai Costea la FCSB in 2011. In acea perioada clubul avea debite foarte mari la bugetul consolidat al statului si avea sechestru pus pe lotul de jucatori, si deci interdictie de vanzare a acestora.

Baza procesului a fost acordul de transfer semnat de Adrian Mititelu, prin intermediul secretarului general de la acea vreme, Gigel Preoteasa, in data de 23 martie 2011 prin care unul dintre jucatori, si anume Mihai Costea, a fost transferat. Acest transfer a incalcat sechestrul prin care pe perioada executarii silite clubul nu putea initia nici un transfer de jucatori decat cu accordul ANAF, si numai dupa achitatarea integral a sumelor datorate, sau cu conditia virarii sumei de transfer direct in conturile ANAF pana la acoperirea datoriilor.

Ulterior in baza acordului de transfer semnat, Adrian Mititelu ar fi incasat, in 24 martie 2011, intr-un cont bancar deschis in aceeasi zi, contravaloarea sumei de 1.100.000 euro (5.627.864 lei), suma din care s-au facut mai multe transferuri in aceeasi zi. Din suma de bani primita pe transfer s-ar fi platit drepturi salariale restante ale jucatorilor si angajatilor clubului, si o suma importanta ar fi fost transferata intr-o societate comerciala controlata indirect de catre Adrian Mititelu. Restul sumei de bani a fost executata de catre ANAF fiind transerati in contul acesteia.

In ceea ce priveste transferul, acesta nu a putut fi inregistrat in LPF deoarere i s-a comuncat cumparatorului, FCSB, ca jucatorul nu putea face obiectul transferului avand in vedere ca ANAF instituise sechestru pe drepturile federative de joc ale clubului, situatie necunoscuta de catre comparator la data incheierii acordului de transfer, si in concluzie acest transfer nu s-a finalizat.

In acest process, ANAF s-a constituit parte civila cu suma de 4.032.764 lei iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 lei.

In data de 05 noiembrie 2020, patron FC Universitatea Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare, insa acesta s-a declarat nevinovat urmand a ataca decizia pe cai extraordinare. Pe langa acesta, instanta l-a mai condamnat si pe Gigel Preoteasa, secretarul general al clubului care a contrasemnat transferul, la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, cu o perioada de supraveghere de 3 ani si la munca in folosul comunitatii pentru 60 zile.

Adrian Mititelu a afirmat urmatoarele conform Digi Sport:

“Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat pe Sandu şi pe Dragomir, iar eu sunt condamnat pentru un jucător care a ajuns la Steaua din postura de jucător liber de contract. Nu s-a furat niciun ban. Am probat. Sandu şi Dragomir au fost achitaţi pentru cei 39 de jucători, inclusiv Mihai Costea. O s-o atac pe căile extraordinare, o să-mi caut drepturile mai departe. Vă rog să mă credeţi că este o mare nedreptate şi fac puşcărie nevinovat. Nu am făcut nicio faptă ilegală, este un abuz şi totul are legătură cu lupta mea de a readuce echipa în prim plan. Timpul va demonstra că fac închisoare total nevinovat"

"Deşi mi s-a furat o echipă întreagă, deşi mi-au luat alţii jucătorii, am ajuns tot eu să mă duc să fac puşcărie, pentru jucătorii furaţi de alţii. E o decizie care nu are nicio legătură cu aplicarea actului de justiţie, este o condamnare făcută de 'mafia' din justiţie, deranjată de ce am făcut în aceşti ani. Am făcut fel şi fel de plângeri, acum am fost executat. Este o execuţie ordinară, fără nicio acoperire legală. Este vorba despre jucătorul Costea Mihai Alexandru, care a ajuns la Steaua în baza excluderii echipei Universitatea Craiova şi nu în baza acelui act de transfer, care nu s-a mai finalizat. Toţi cei 39 de jucători au fost luaţi prin actul de excludere, niciunul nu a plecat printr-un transfer”.