Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(publicat de Monica Mitrea)
La jumatatea lunii noiembrie 2019, jucatoarele echipei de handball Corona Brasov au fost implicate intr-un caz de dopaj, dupa ce au efectuat la clinica IOMED din Brasov, un program de terapie cu laser intravenous de joasa frecventa, terapie ce este interzisa de regulamentele Agentiei Mondiale Antidoping (WADA).
Ulterior, Comisia Centrala de Disciplina a Federatiei Romane de Handbal a suspendat provizoriu 18 jucatoare de la Corona Brasov, suspectate ca ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisa de regulamentul antidoping. Bianca Bazaliu, Daciana Hosu si Cristina Laslo au fost suspendate incepand cu data de 25 noiembrie 2019, Eliza Iulia Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopataru, Natasa Nolevska, din 26 noiembrie 2019, Sorina Maria Tirca, Marilena Alexandrina Neagu, Mihaela Diana Popescu, Elena Andreea Patuleanu, Ivona Pavicevic, Viktoriya Tymoshenkova, Andreea Elisa Chiricuta, Andreea Georgiana Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, Alicia Maria Gogirla, din 29 noiembrie 2019, iar Claudia Eugenia Lacatus si Oana Maria Caprar, din 3 decembrie 2019. Comisia a decis sa ridice suspendarile jucatoarelor Andreea Elisa Chiricuta si Alicia Maria Gogirla, dupa ce a verificat ca acestea nu au facut terapie cu laser intravenos.
Ca urmare, Clubul Corona Brasov a fost exclus din grupele Cupei EHF, de catre Federatia Europeana de Handbal (EHF), si a fost deasemeni exclusa si din Liga Nationala de Handbal de catre Federatia Romana de Handbal (FRH).
Conform informatiilor vehiculate de presa sportiva in ultima perioada dar neconfirmate de ANAD, jucatoarele de la Corona Brasov au primit sanctiuni cuprinse intre 1 an si 3 luni si 1 an si 8 luni de suspendare, Presedintele clubului, Liviu Dragomir - 2 ani si 6 luni, directorul ethnic, Mariana Tirca, 2 ani si medicul echipei, Marius Capra, 4 ani.
Presedintele ANAD, Cristian Balaj, a anuntat in conferinta de presa organizata de ANAD si FSSR, https://www.youtube.com/watch?v=GAAKPqwm2Mg, ca a inceput demersuri pa langa World Anti Doping Association (WADA) in ceea ce le priveste pe sportivele de la Corona Brasov, din dorinta de a le reduce sanctiunea, mergand pana chiar la a o ingheta, dar nu se stie daca WADA va aproba sau nu aceasta reducere a sanctiunilor.
“Depinde de cei de la WADA. Noi am facut demersurile necesare la WADA pentru reducerea sanctiunilor. WADA nu are aceasta obligatie, dar poate sa accepte acest lucru inainte de a se iesi din termenul in care sportivele au dreptul sa faca apel", a spus Presedintele.
Cristian Balaj a explicat ca ANAD nu va comunica oficial sanctiunile din acest caz si nici nu va confirma sau infirma informatiile aparute in mass-media, decat dupa ce deciziile vor deveni definitive.
Conform codului, noi, cei de la ANAD, nu avem voie sa comunicam deciziile. Este un drept al sportivelor si trebuie sa le protejam. Sportivii si personalul asistent care au fost sanctionati cunosc deciziile. Eu nu pot nici sa confirm, nici sa infirm informatiile aparute in presa despre sanctiunile ce au fost applicate in acest caz. Aceste informatii nu au aparut de la ANAD", a subliniat Presedintele.
Avocatii sportivelor au cerut inghetarea pedepselor primite pana la trei patrimi deoarece acestea se fac vinovate in cel mai rau caz de “neglijenta nesemnificativa”, deoarece au fost trimise sa faca aceste terapii la recomandarea medicului echipei, a fost trimisa toate echipa, totul s-a facut pe fata si spotivii au obligativitatea de a se supune activitatilor clubului conform regulamentului. Avocatii au vehiculat si idea principiului proportionalitatii prin care sportivele sa fie suspendate in raport cu gradul lor de vinovatie.
In perioada urmatoare se asteapta sa vada cine a facut apel si care va fi raspunsul WADA pentru a sti care va fi rezultatul final vis-à-vis de pedepsele primite de sportivele de la Corona Brasov, ulterior ANAD urmand a face public informatiile.
Presedintele ANAD a mai spus ca exista in dezvoltare in prezent o aplicatie, care va fi disponibila oricarei persoane interesate si care detine un dispozitiv mobil sau un computer, care va oferi informatii despre regulamentele WADA si ANAD cu privire la dopping, la substantele si procedurile interzise oferind deasemeni si posibilitatea unui contact direct cu ANAD, in cazul in care sportivii au nelamuriri vis-à-vis de o anumita procedura sau substanta. Vor putea deasemeni sesiza orice problema imediat, si cineva va lua legatura cu ei pentru a lamuri cele sesizate.
In aceeasi conferinta, Dumitru Costin, secretarul general al Federatiei Sindicale Sportul Romanesc (FSSR), care este si Presedintele BNS (Blocului National Sindical), a dezvaluit ca medicul echipei Corona Brasov, Marius Capra, este sau era si angajatul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) si ca doar si numai in aceasta calitate ar fi trebuit sa stie foarte bine ce anume este interzis de catre WADA si ar fi trebuit sa fie primul care sa fi refuzat aceasta procedura. Dumitru Costin subliniaza ca medicul sportiv le-a indemnat pe sportive sa mearga sa faca terapia cu laser intrevanos, care a dus la situatia care a urmat. Tot Dumitru Costin subliniaza ca spre deosebire de medic, care poate profesa in alte domenii, sportivii care sunt sanctionati si ajung sa nu poata sa joace o perioada lunga de timp care poate sa ajunga si pana la 4 ani de zile, risca sa isi rateze cariera si acest lucru este inaceptabil.
Aceasta conferinta de presa organizata de ANAD si FSSR a avut ca scop crearea unui cadru in care sa se poate realiza o informare mai corecta si mai directa mai ales a sportivilor, dar si a toturor celor interesati in domeniul sportiv, fata de toate problematicile dopajului si a consecintelor care decurg de aici si ajung in final sa distruga vieti si cariere, probleme care se spera ca pot fi evitate in cea mai mare parte prin astfel de initiative.
Tot in acest context al incercarii de a preveni cat mai multe situatiile de dopaj si de a promova un sport cat mai curat, WADA a mai cerut ANAD sa intervina pentru a schimba practica folosita pana acum, si anume ca banii pentru testele antidoping veneau de la Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) la Federatii, care la randul lor comandau testele la ANAD, pentru a prezerva idea ca testele trebuiesc facute neanuntat. WADA a cerut ca fondurile alocate pentru teste sa fie transferate direct la ANAD, care va efectua testele anonim si neanuntat in prealabil, garantand astfel un sport curat.