Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(publicat de Monica Mitrea)
In urma unor investigatii jurnalistice de proportii si ulterior a publicarii unei serii de articole de catre cotidianul Der Spiegel in 2018, ies la lumina informatii referitoare la nereguli financiare grave in cadrul clubului de fotbal Manchester City. Echipa evolueaza in « Premier League » si in prezent est campioana « en titre » a Angliei. In prezent, clubul este echipa cu cel mai mare buget de cheltuieli din lume si cu cea mai mare valoare a jucatorilor.
Manchester City a fost achizitionat de catre familia regala din Abu Dhaby reprezentata de Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan in 2008, echipa care nu mai castigase trofeul de 40 ani, ultimul sezon castigat fiind 1967-1968. Cupa a fost castigata la numai 4 ani mai tarziu de la achizitionarea echipei de catre familia regala, si anume in sezonul 2011-2012, in fata rivalilor locali Manchester United, care este echipa cu cele mai multe trofee din toata istoria Regatului Unit. Din acel moment, Manchester City a mai devenit campioana in 2013-2014, 2017-2018 si este campioana actuala.
Dupa Der Spiegel, in urma investigatiilor, o serie de e-mail-uri interne ale clubului ar fi dezvaluit dimensiunile nebanuite ale afacerilor acestuia. Una dintre solutiile pentru a evita incidentele regulamentelor UEFA, sugerata de catre directorul general, Ferran Soriano, ar fi fost manipularea contractelor de sponsorizare. Tot conform Der Spiegel, ar exista conversatii din care ar reiesi clar ca doar un procent din sponsorizare provenea de la sponsorii oficiali, restul fiind bani transferati de catre Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan acestor firme.
Manchester City este investigata de mai mult timp, atat de autoritatile din Anglia, cat si de oficialii UEFA pentru nereguli financiare. UEFA a investigat, inca din 2014, 9 cluburi de fotbal, printre care si Manchester City si Paris Saint-Germain, in baza suspiciunilor ca acestea ar fi încalcat masiv noul set de reguli financiare (Fair-Play Financiar 2.0). La inceputul lui 2014, UEFA a trimis auditori de la PricewaterhouseCoopers (PwC) la Manchester City. Rezultatul a fost ca 84% din „alte venituri comerciale” proveneau din sponsorizari din Abu Dhabi. Potrivit raportului PwC, clubul a ascuns costuri de 35 de milioane de euro in bilantul contabil.
Tranzactiile, care adusesera venituri de 50 de milioane de euro, erau cu pana la 80% mai mari decat valoarea lor reala de piata. UEFA, in ciuda propriilor regulamente, care ar fi impus suspendarea echipelor, a ajuns la intelegeri cu Manchester City si Paris Saint-Germain inca de la jumatatea lunii mai 2014. Manchester City a fost amendata cu 60 de milioane de euro, ca urmare a incalcarii regulilor Fair-Play-ului Financiar, si a fost obligata sa inscrie un lot de doar 21 de jucatori in campionatele europene, fata de 25 cat prevede regulamentul în mod normal:
Unul dintre sponsorii principali ai echipei este Etihad Airlines, care este detinuta de fratele Sheikh-ului Mansour bin Zayed Al Nahyan, si care sustine ca a finantat din lichiditati proprii Manchester City dar nu a furnizat dovezi in acest sens. Manchester City joaca pe Etihad Stadium, iar tricourile echipei sunt sponsorizate de Etihad.
Compania de telecomunicatii Abu Dhabi Etisalat, autoritatea turistica Abu Dhabi, firma de investitii Aabar, care detine participatii la UniCredit, si Virgin Galactic sunt alte nume care sustin clubul. Suma totala investita in Manchester City conform Der Spiegel a fost de 1.5Mld Euro pana in sezonul 2014-2015. Principala companie care a platit sume colosale prin ceilalti sponsori oficiali si, care este mentionata in e-mail-urile incriminatoare de catre Der Spiegel, este Abu Dhabi United Group (ADUG), care este detinuta si condusa de Sheikh.
Pentru toate aceste motive, UEFA a deschis o noua ancheta in martie 2019 pentru a depista ce alte infractiuni au fost comise si a anuntat in februarie 2020 ca Manchester City a fost exclusa pentru urmatoarele doua sezoane din competitiile de fotbal europene din cauza incalcarii regulilor de Fair-Play Financiar. In plus Manchester City a primit o amenda de 30 de milioane de euro. Cea mai mare lovitura pentru club este pierderea indemnizatiilor de participare la cupele europene; pentru sezonul trecut, Manchester City a primit de la UEFA 95M euro.
Decizia nu este definitiva, Manchester City avand posibilitatea de a o ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).