CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

dec 20, 2019

Dopaj in handbalul romanesc - Echipa de handbal Corona Brasov suspectata pentru dopaj prin terapie intravenoasa cu laser


(publicat de Monica Mitrea)

Jucatoarele de handbal Cristiana Laslo (23 ani), Bianca Bazaliu (22 ani) si Daciana Hosu (21 ani) care evolueaza la echipa de handbal Corona Brasov sunt suspectate ca ar fi apelat la o terapie interzisa de WADA (Asociatia Montiala Anti Dopaj) si anume terapia intravenoasa cu laser. Este suspectata toata echipa de handbal brasoveana dar doar cele 3 au primit pana acum convocari oficiale din partea ANAD (Agentia Nationala Anti-Doping).

Primele 2 dintre cele 3 handbaliste fac parte din lotul national de handbal (18 membri) care s-a deplasat in perioada 30 noiembrie – 15 decembrie in Japonia unde a avut loc  campionaltul mondial de handbal in 2019.

Toata lumea se intreaba insa cum a ajuns Corona Brasov in mijlocul acestui scandal deoarece acest tratament nu produce nici un fel de modificari la nivel fizic sau chimic si este nedepistabil prin probe sau teste de laborator, singura varianta fiind materiale video, poze sau documente care sa ateste tratamentul respectiv.

Pe situl WADA oricine poate inregistra o sesizare despre un caz de dopaj, unde se pare ca a aparut o avertizare din Romania, in care s-ar fi specificat ca jucatoarele de la Corona Brasov au folosit un tratament interzis. WADA a informat ANAD si i-a cerut sa investigheze cazul.

Primele lucruri gasite de catre ANAD au fost pozele diferitelor jucatoare postate chiar de acestea pe Instagram si Facebook chiar in timp ce efectuau tratamentul cu laser intravenous la clinica IOMED din Brasov, poze care intre timp au fost sterse.

Aceasta ar putea fi o dovada ca jucatoarele au crezut ca tratamentul este o procedura normala permisa si nu una interzisa de regulamentele WADA.

Ulterior presedintele clubului Liviu Dragomir ar fi declarat ca lotul a fost trimis la acest tratament cu acordul medicului clubului, Marius Capra si ca s-a crezut tot timpul ca aceasta metoda de tratament este in regula si ca nu stie cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Noi am verificat regulamentele și legislațiile de la noi și era clar stipulat la manipulare intravenoasă, iar această procedură nu este nici fizică, nici chimică. Ceea ce am făcut noi a fost o ședință de recuperare cu laser care acționează la nivel superficial.”

Doctorita Tatiana Camencean de la Clinica Iomed a declarat ca nu considera ca jucatoarele s-au dopat deoarece in protocolul pentru imbunatatirea performantelor sportive e nevoie de 5 sedinte ori jucatoarele de la Corona Brasov au facut doar o sedinta pentru recuperare dupa oboseala cronica. Nu li s-a aplicat nimic, a fost doar un tratament de biostimulare, dopajul chimic este exclus din start, nu s-au realizat nici un fel de modificari ale biochimiei sangelui ca sa fie considerat dopaj.

 

 

Cu toate acestea, pe situl WADA  https://www.wada-ama.org/en/questions-answers/2013-prohibited-list#item-363 , terapia cu laser intravenos este listata pe lista materialelor si terapiilor interzise inca din 2013.

Nimeni nu este in masura sa raspunda la intreberea cum este posibil ca nimeni din personalul clubului medical sau din afara clubului sa nu fi consultat regulamentele WADA inainte de a trimite sportivele la tratament?

Din intreg lotul de jucatoare al Coronei Brasov doar cele 3 au primit notificari. Motivul cel putin pana acum pare a fi ca doar in cazul celor 3 exista dovezi directe cu toate ca toata echipa este suspectata.

In acest moment toate jucatoarele sunt suspectate, insa procedura de investigare este in derulare si deci jucatoarelor nu le este interzis sa participle la competii sportive.

Selectionerul Tomas Ryde a decis ca lotul echipei nationale sa aiba urmatoarea componenta:

  • Portari: Diana Ciuca (Valcea), Denisa Dedu (CSM Bucuresti), Yuliua Dumanska (Valcea)
  • Extreme stanga: Cristina Florica (Valcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzau)
  • Interi stanga: Bianca Bazaliu (Corona), Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele CSM București)
  • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo (ambele Corona), Laura Pristavita (Gloria Bistrita), Madalina Zamfirescu (Valcea)
  • Inter dreapta: Daria Bucur (Corona)
  • Extreme dreapta: Aneta Udrisitioiu (Dunarea Braila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
  • Pivoti: Raluca Bacaoanu (Valcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București)

Nationala Romaniei a facut parte din Grupa C alaturi de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal si Kazakhstan si a debutat in fata Spaniei in 30 noiembrie. Mondialul a fost castigat de Olanda, care a jucat in finala cu Spania, cu scorul de 30 – 29, iar Romania s-a clasat pe locul 12, fiind ultima din grupa in care a evoluat. Performanta de la campionatul din 2019 a fost slaba probabil prestatia fiind afectata si de scandalul de dopaj.

In urma acestui scandal, FEH (Federatia Europeana de Handbal) a anuntat in 05.12.2019 ca a decis excluderea echipei Corona Brasov din competitiile europene in conformitate cu articolul 10.2 din regulament. ANAD a suspendat 17 jucatoare din lotul echipei.

Vineri 06.12.2019, FRH (Federatia Romana de Handbal) a anuntat ca a descalificat Corona Brasov din Liga Nationala, conform Articolului 62 alineatul 2 din Legea 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, care a pierdut astfel toate punctele castigate in campionat, anterior acestei situatii aflandu-se pe locul 2 in clasament cu o sansa mare la titlu cu 26 puncte si o singura infrangere.

Mai mult decat atat, ulterior acestui scandal au aparut suspiciuni ca si la echipa de hochei a Corona Brasov un numar de 19 sportivi (dintre care 2 minori) ar fi folosit acelasi tratament cu laser intravenos.

In urma acestui scandal, presedintele clublului Corona Brasov si-a anuntat demisia.