CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

nov 27, 2018

FRF amendata cu 73.000 euro in urma incidentelor de la meciul Romania – Serbia din turneul UEFA Liga Natiunilor


(publicat de Monica Mitrea)

Liga Natiunilor este noua competitie de Fotbal European, infiintata de UEFA si care a debutat la inceputul lunii septembrie 2018. Romania a fost repartizata in Liga C grupa a 4-a alaturi de Serbia, Muntenegru si Lituania. Aceasta competitie, a fost creata de UEFA pentru a inlocui majoritatea jocurilor fara miza. Premiile totale puse in joc sunt in valoare de 76.25 milioane euro si ofera o sansa in plus natiunilor care nu se califica din prima, oferindu-li-se celor 55 de echipe care vor concura, pentru a participa la EURO 2020, punand la bataie ultimele 4 locuri din cele 24 disponibile. Aceasta va fi dealtfel, competitia care va decide pe viitor calificarile la EURO si Campionatul Mondial.

In data de 14 octombrie 2018 s-a jucat meciul dintre Romania si Serbia unde au avut loc mai multe incidente.
Meciul a avut parte de o audienta record in Romania in anul 2018, adunand cei mai multi spectatori la o partida a nationalei din ultimii 2 ani, numarul acestora depasind cifra de 50.000 de spectatori. In timpul acestui meci, fanii romani au aprins torte si fumigene in tribuna si au aruncat cu materiale pirotehnice pe teren si spre arbitru, ceea ce a dus la o intrerupere a meciului pentru doua minute. Pe langa acestea, fanii Romaniei aveau banere cu lozinci xenofobe impotriva maghiarilor cat si anti-PSD, dar si banere care legau refugiatii de teroristi. In plus, a fost postat pe social media si un videoclip care arata fanii cantand sloganuri ce sprijineau pretentiile Serbiei asupra Kosovo si pretentiile Romaniei asupra Moldovei. Fanii au invadat de asemenea terenul si au continuat sa arunce torte si artificii in teren.

Lupta impotriva rasismului este o prioritate pentru UEFA. Organismul de conducere al fotbalului european are o politica de toleranta zero fata de rasism si discriminare pe teren si pe standioane. Toate formele comportamentului rasist sunt considerate incalcari grave ale Regulamentului disciplinar si prin urmare, sunt sanctionate corespunzator. Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari disciplinare din iunie 2013, lupta impotriva comportamentului rasist a fost consolidata prin introducerea de sancțiuni mai severe pentru a preveni astfel de comportamente.

Datorita multiplelor incidente in care au fost implicati fanii romani la meciul dintre nationala Romaniei si nationala Serbiei din Liga Natiunilor, ce s-a jucat in Romania, UEFA a deschis o ancheta disciplinara impotriva FRF (Federatia Romana de Fotbal). Comisia de control, etica si disciplina a UEFA (CEDB) a sanctionat FRF conform DR (UEFA Disciplinary Regulations) si a decis urmatoarele:

-Pentru comportament rasist (conform art. 14) – echipa Romaniei va juca urmatorul meci de pe teren propriu fara spectatori (drept pentru care echipa Romaniei a jucat meciul cu Litiuania fara spectatori in tribune in data de 17 noiembrie 2018) si FRF a fost amendata cu suma de 50.000 euro.

-Pentru folosirea de materiale pirotehnice (art. 16(2)) si pentru invadarea terenului de catre suporteri (art. 16(2)) FRF a primit o amenda cu 23.000 euro.

Romania nu e la primul incident de acest gen in 2018, avandu-se in vedere ca FRF a fost sanctionata initial de UEFA pentru scandarile fanilor la Belgrad la meciul tur cu Serbia: "Kosovo e Serbia!". Acest incident a facut ca UEFA sa decida inchiderea unui sector de 1.000 de locuri la returul cu sarbii de pe Arena Nationala.

Acesta este al 4-lea incident in ultimii 6 ani in care Romania, este obligata sa joace fara spectatori. Primul meci a fost cel cu Ungaria din 22 martie 2013 in preliminariile CM2014 la Budapesta si ulterior pe 7 septembrie 2014 in preliminariile EURO 2016 la un meci cu reprezentanta Greciei la Atena. Romania ar fi trebuit sa joace fara public si meciul cu Finlanda din 2015, dar a reusit sa obtina o amanare astfel incat, urmatorul meci jucat fara spectatori a fost cel de anul acesta cu Muntenegru.